top of page

Σεξουαλικές Διαταραχές
Sexual disorders (sexologist)

Σεξουαλικες Διαταραχές
Η ψυχοθεραπεια για τις σεξουαλικές διαταραχές ή  σεξουαλικές  δυσλειτουργιες χρειαζεται οταν ένας άνθρωπος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και αναφέρει προβλήματα στο επίπεδο της σεξουαλικής του ζωής χρειάζεται αναλυτική εξέταση μέχρι να αποφασισθεί ποια ακριβώς θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει. Μια τέτοια εξέταση του εκάστοτε ατόμου, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, το ιατρικό/ψυχιατρικό ιστορικό του ατόμου και όλες τις χρήσιμες φυσικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Αρκετές φορές είναι απαραίτητες και εξετάσεις όπως η νευρολογική, κυτταρολογική και γυναικολογική. Στην περίπτωση εκείνη που φανεί ότι υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή - όπως η κατάθλιψη για παράδειγμα-, η οποία ευθύνεται για την εκάστοτε σεξουαλική δυσλειτουργία, τότε στόχος της θεραπείας πρώτα θα πρέπει να είναι η ψυχική διαταραχή, αφού η θεραπεία αυτής ''επουλώνει'' και τη σεξουαλική δυσλειτουργία που δημιουργεί.
Έτσι, τη θεραπεία καλείται να αναλάβει κάποιος ειδικός της ψυχικής υγείας, είτε ψυχίατρος, ψυχολόγος είτε ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο οποίος θα εφαρμόσει τεχνικές και θεραπευτικές ασκήσεις μέσω διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως είναι η συμπεριφορική, η ψυχοδυναμική, η γνωσιακή κ.λπ. Εν συνεχεία θα γίνει αναφορά σε τρείς συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Από την άλλη, όταν παρατηρηθεί ότι για τη σεξουαλική δυσλειτουργία ευθύνεται κάποιο φάρμακο που χορηγείται στο άτομο ή κάποια πάθηση στο σώμα, τότε θα πρέπει να αξιοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή η διακοπή/αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής. Στην περίπτωση, ωστόσο, που προκύψει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή οφείλεται σε αυτά μέχρι κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, οι θεραπείες και οι τεχνικές που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ποικίλουν και θα τις δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Συχνά οι διαταραχές στο ψυχοσεξουαλικό επίπεδο προκύπτουν από κάποια φοβία ή το γνωστό άγχος για την απόδοση, από κάποιο τραύμα ή ανάλογης εμπειρίας του παρελθόντος που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή του σήμερα, από το stress ή ακόμα και από ορισμένες ''περιοριστικές'' πεποιθήσεις που μπορεί να φέρει κάποιος σχετικά με τη σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, πολλές φορές οφείλονται σε συμπεριφορές που παγιώθηκαν κατά την περίοδο της εφηβείας και το άτομο δεν μπόρεσε να τις αποβάλει, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε κάποια δυσλειτουργία στο ενηλικιωμένο άτομο.
Ορισμένες χαρακτηριστικές σεξουαλικές διαταραχές 
που παρουσιάζονται συνήθως:
  • Σεξουαλικές διαταραχές
        - Διαταραχές στον άνδρα:
  . Απώλεια στύσης
    (Δεν έχει στύση)
  . Πρόωρη εκσπερμάτιση
    (Εκσπερματώνει πρόωρα)
  . Δεν εκσπερματώνει 
  . Καθυστερημενη εκσπερμάτιση
    (Καθυστερεί να εκσπερματώσει)
  . Αγχος κατά τη διάρκεια της πράξης
  . Πόνος κατά τη διάρκεια της πράξης
  . Δεν έχει επιθυμία
       -Διαταραχές στην γυναίκα:
 . Δεν έχει επιθυμία 
 . Δεν έχει διέγερση
   (έλλειψη ανταπόκρισης
    της γυναίκας σε
    σεξουαλικό ερεθισμό)
 . Σεξουαλική Αποστροφή
 . Πρόβλημα στο να φτάσει σε οργασμό
 . Αγχος κατά τη διάρκεια της πράξης
 . Πόνος κατά τη διάρκεια της πράξης
 . Δυσπαρευνία 
   (Δεν υπάρχει ικανοποιητική λίπανση)
 . Κολεόσπασμος
   (Κολπικοί  μυς να συσπώνται)
  • Σεξουαλικός Προσανατολισμός & Ταυτότητα Φύλου
 
Σεξουαλικά Διαταραχές στις γυναίκες:
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία &
Παρατηρείται μείωση ή απουσία της επιθυμίας ή ενδιαφέροντος για το σεξ. Συνήθως οι οργανικοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι διάφορες ορμονικές αλλαγές, κάποια ασθένεια ή/και η θεραπεία της (ο καρκίνος και οι χημειοθεραπείες για παράδειγμα), κατάθλιψη, εγκυμοσύνη, άγχος και κόπωση. Υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που ατονούν την σεξουαλική επιθυμία και σε αυτούς περιλαμβάνονται η βαρετή και μονότονη σεξουαλική ζωή, που δεν χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό και φαντασία ή μία καθημερινότητα γεμάτη με επαγγελματικές απαιτήσεις και τα παιδιά που θέλουν την φροντίδα και την προσοχή της μητέρας.
Δυσκολία στη διέγερση:
Η κολπική ύγρανση που, μεταξύ άλλων, υποδηλώνει την σεξουαλική διέγερση της γυναίκας, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μία δύσκολη υπόθεση και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Συνδέεται κυρίως με έντονο άγχος ή με ελάχιστη ή λανθασμένη διέγερση. Οι ειδικοί αναζητούν και αιτιολογία παθολογική στην συγκεκριμένη διαταραχή, την οποία συνδέουν με προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος σε κόλπο και κλειτορίδα.
Έλλειψη οργασμού (ανοργασμία):
Πρόκειται για την απουσία της οργασμικής ολοκλήρωσης ως συνέπεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι λόγοι που την προκαλούν, αναφορικά με την ψυχολογική πλευρά, είναι η αναστολή της σχετικά με το σεξ, η έλλειψη εμπειρίας, ελλιπής γνώση σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα και την σεξουαλικότητα καθώς και το αίσθημα της ενοχής, άγχος, ή κάποιο τραύμα (για παράδειγμα, κάποια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης). Υπάρχουν και ενδείξεις για κάποιον οργανικό λόγο που προκαλεί την ανοργασμία αλλά αυτό παρουσιάζεται σε σπανιότερες περιπτώσεις. Μία χρόνια ασθένεια ή/και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κριθούν υπεύθυνα για την απουσία οργασμού.
Πόνος κατά τη διείσδυση:
Η αίσθηση πόνου και η δυσκολία κατά την διείσδυση μπορεί να κάνουν την γυναίκα να αποφεύγει την συνεύρεση με τον σύντροφό της. Μετά από εξετάσεις, αποδεικνύεται συνήθως η ύπαρξη ενδομητρίωσης, κυστών στις ωοθήκες, κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κολπίτιδα ή κάποια άλλη ιατρική κατάσταση. Πιο ειδικά, στις περιπτώσεις που οι οργανικές εξετάσεις δεν έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, παρουσιάζεται η κατάσταση που είναι γνωστή ως κολεόσπασμο - αλλιώς, κολπικός σπασμός. Αίτιο είναι συχνά ο φόβος της γυναίκας σχετικά με την διείσδυση, που περιμένουν να είναι και επώδυνη, που της κάνει να πονούν και προκαλούν ακούσιες συσπάσεις στο αιδοίο, το οποίο τελικά ‘κλείνει’ και δεν επιτρέπει την είσοδο του πέους. Επιπλέον, ως αιτία, ενδέχεται να υπάρχει κάποια τραυματική ή επίπονη σεξουαλική εμπειρία στο παρελθόν.
Πως αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές διαταραχές αυτές;
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης για κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι εκείνη που υποφέρει από κάποια να αναζητήσει την βοήθεια του γυναικολόγου και του ειδικού θεραπευτή. Όπως αναφέρθηκε, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν ή/και να διαιωνίζουν το πρόβλημα, για αυτό και τις περισσότερες φορές χρειάζεται και η συνεργασία των δύο ειδικών.

Σεξουαλικές Διαταραχές στους αντρες:
Διαταραχές της επιθυμίας:
Η επιθυμία είναι το πρώτο στάδιο, το «κλειδί» για το ξεκίνημα της σεξουαλικής επαφής. Στη διαταραχή της επιθυμίας ο άνδρας έχει μειωμένη ή και καθόλου επιθυμία να ξεκινήσει και να συμμετέχει στο σεξ. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάζει μείωση ή και απουσία των ερωτικών σκέψεων και φαντασιώσεων.Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο άνδρας μπορεί να έχει και πλήρη αποστροφή προς την ερωτική πράξη.Η αποστροφή μπορεί να αφορά τα γεννητικά όργανα ή γενικότερα κάθε σεξουαλικό ερέθισμα, ακόμη και τα φιλιά και τα χάδια.Τα αίτια των διαταραχών της επιθυμίας μπορεί να οφείλονται είτε σε οργανικούς (κυρίως ορμονικούς παράγοντες, π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη) ή και σε ψυχολογικούς παράγοντες που αφορούν το πώς αισθάνεται ο ίδιος με τον εαυτό του (αυτοεκτίμηση) αλλά και με τη σύντροφό του.
 
Διαταραχές της διέγερσης:
Οι διαταραχές της διέγερσης στον άνδρα περιλαμβάνουν κυρίως τη στυτική δυσλειτουργία, την παρατεταμένη στύση και τη στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου.Η στυτική δυσλειτουργία είναι η επανειλημμένη ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης, ικανής για διείσδυση και για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.Η διαταραχή της στύσης εκτιμάται ότι είναι η συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία στον ανδρικό πληθυσμό. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή και μεικτά. Τα οργανικά αίτια αφορούν κυρίως παθήσεις όπως οι καρδιολογικές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή. Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως το άγχος επίδοσης, το πώς νιώθει ο άνδρας με τον εαυτό του και με τη σύντροφό του και παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
 
Διαταραχές του οργασμού:
Οι διαταραχές του οργασμού περιλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Η συχνότερη από τις διαταραχές του οργασμού στον άνδρα είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, που ορίζεται ως η εκσπερμάτιση που γίνεται με ελάχιστο ερεθισμό πριν ή μετά τη διείσδυση στον κόλπο και χωρίς να μπορεί ο άνδρας να το ελέγξει και να το καθυστερήσει. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που φαίνεται να «βασανίζει» το ένα τρίτο περίπου του ανδρικού πληθυσμού. Η διαταραχή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στη σύντροφο που δεν «προλαβαίνει» να φτάσει σε οργασμό με τη διείσδυση. Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κυρίως ψυχογενούς αιτιολογίας. Έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος επίδοσης του άνδρα, την ανάγκη του δηλαδή να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μπορεί να είναι και μια συμπεριφορά που ο άνδρας έχει «μάθει» μέσα από τη συνήθεια του αυνανισμού από την εφηβική του ηλικία και από τις «γρήγορες» σεξουαλικές επαφές με κοινές γυναίκες.
 
Διαταραχές του πόνου:
Οπου ο άνδρας αισθάνεται πόνο στο πέος ή τους όρχεις, μια σεξουαλική δυσλειτουργία που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια.Από όλες τις παραπάνω σεξουαλικές δυσλειτουργίες πιο συχνές είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Τα σεξουαλικά προβλήματα επηρεάζουν πολύ τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση του άνδρα.
 Ο άνδρας θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί καλά σεξουαλικά και να ικανοποιεί τη σύντροφό του. Όταν μια σεξουαλική δυσλειτουργία παραμένει μόνιμη, τότε μπορεί να επιφέρει δευτερογενώς άγχος ή και κατάθλιψη. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα συχνά διστάζει να το συζητήσει με ένα γιατρό ή ψυχολόγο επειδή αισθάνεται ντροπή και αμηχανία. Αρκετοί άνδρες κουβαλούν ένα τέτοιο πρόβλημα πολλά χρόνια και αποφεύγουν να πάρουν την απόφαση να απευθυνθούν σε ειδικό. Με τον τρόπο αυτό ο άνδρας εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφολογικών, αρνητικών και μη ρεαλιστικών σκέψεων, προβληματικών συμπεριφορών και δυσάρεστων συναισθημάτων. Δηλαδή μπορεί να σκέφτεται ότι είναι σεξουαλικά «ανίκανος», να αποφεύγει ακόμη και τη γνωριμία γυναικών και να βυθίζεται σε συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Ο φαύλος κύκλος αυτός όχι μόνο συντηρεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα αλλά παράλληλα το ενισχύει.
 
Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που «κουβαλούν» ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ή πρόωρης εκσπερμάτισης αρκετά χρόνια μέχρι να αποφασίσουν τελικά ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια σε ένα ειδικό για να το λύσουν. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμπεριφορά της συντρόφου είναι καθοριστική αφού μπορεί με τον τρόπο της να ενθαρρύνει τον άνδρα να αναζητήσει τη λύση στο σεξουαλικό του πρόβλημα.
 
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έκαναν εκείνες το πρώτο βήμα να μιλήσουν σε ένα γιατρό ή ψυχολόγο για το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου τους. Επιπλέον, αυτό που είναι χρήσιμο να τονιστεί είναι ότι τα σεξουαλικά προβλήματα στην εποχή μας μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία. Η επιστήμη στις ημέρες μας είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί να προσφέρει λύση σε κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία.Για το λόγο αυτό πρέπει ο άνδρας να ξεπεράσει το δισταγμό του και την αμηχανία του, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα και στη συνέχεια να μιλήσει σε γιατρό ουρολόγο ανδρολόγο ή ψυχολόγο ειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία που θα τον καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος.
Πιο αναλυτικά, οι βασικές στρατηγικές αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθες:
1. Σεξουαλική ενημέρωση
Παρέχονται πληροφορίες και εκπαίδευση αναφορικά με το σώμα του άντρα αλλά και της γυναίκας, τη σεξουαλική του λειτουργία, ποιες συμπεριφορές είναι επιθυμητές και φυσικές, καθώς και τις αλλαγές που υπάρχουν σε κάθε κατηγορία όσο μεγαλώνει το άτομο. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα θα βοηθηθεί να ξεπεράσει τις φοβίες και τα άγχη της αναφορικά με το σώμα της και την σεξουαλική του έκφραση.
2. Ενίσχυση της διέγερσης
Επισημαίνοντας την σημασία της καλής διέγερσης για την ακόμη καλύτερη σεξουαλική της λειτουργία, προτείνεται αυνανισμός, χρήση ερωτικών παιχνιδιών καθώς και αλλαγή στις μέχρι τώρα σεξουαλικές συνήθειες που είχε εκείνη. Στόχος είναι να ανακαλύψει η γυναίκα το σώμα της και αναγνωρίσει τι απολαμβάνει περισσότερο.
3. Τεχνικές που αποσπούν την προσοχή
Φαντασιώσεις με ερωτικό ή μη περιεχόμενο, ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν πλήρη σεξουαλική επαφή, μουσική και βίντεο που μπορεί να μειώσουν το άγχος- όλα αυτά, είναι ένα δείγμα από τις τεχνικές που θα βοηθήσουν το άγχος να αντικατασταθεί με χαλάρωση.
4. Ενίσχυση ερωτικής συμπεριφοράς
Εκτός από την ώρα του σεξ, συνήθειες όπως το μπάνιο μαζί με τον σύντροφο ή το μασάζ, μπορεί να φέρουν το ζευγάρι πιο κοντά-κυρίως σωματικά-ώστε να αυξηθεί η επικοινωνία και το αίσθημα άνεσης και εγγύτητας ανάμεσά τους.
5. Μείωση του πόνου
Υπάρχουν προτεινόμενες στάσεις στο σεξ που της επιτρέπουν να έχει τον έλεγχο του βάθους της διείσδυσης και θα την βοηθήσει να μειώνει σταδιακά τον πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, η χρήση λιπαντικών καθώς και ένα ζεστό μπάνιο πριν την συνεύρεση θα ενισχύσει και την χαλάρωση και την ελαχιστοποίηση του πόνου.

Σεξουαλικός Προσανατολισμός & Ταυτότητα Φύλου

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναφέρεται στην ερωτική, συναισθηματική, σεξουαλική, ρομαντική έλξη ενός ανθρώπου προς συγκεκριμένο φύλο. Οι πιο συνήθεις εκφράσεις σεξουαλικού προσανατολισμού είναι η ετεροφυλοφιλία (έλξη προς το άλλο φύλο), η ομοφυλοφιλία (έλξη προς το ίδιο φύλο), η αμφισεξουαλικότητα (έλξη και προς τα δύο φύλα) και η ασεξουαλικότητα (το άτομο δεν νιώθει έλξη για κανένα φύλο). Ομοφυλόφιλα, ετεροφυλόφιλα και οι αμφισεξουαλικά άτομα, βιώνουν παρόμοια σεξουαλικά και ερωτικά συναισθήματα και είναι σε θέση να ερωτευτούν να αγαπήσουν και να δημιουργήσουν σχέσεις ισότιμες και μακροχρόνιες. Ωστόσο, λόγω του κοινωνικού στιγματισμού τα ομοφυλόφιλα και αμφισεξουαλικά άτομα, συχνά αποφεύγουν να εκφράσουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
 
Οι Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ (ΛΟΑTΙ) αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από προκατάληψη, καχυποψία, αποστροφή ακόμη και εχθρότητα που εκδηλώνεται με επιθετικότητα. Η Κύπρος κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ομοφοβίας, δηλαδή αρνητικής στάσης και διάκρισης απέναντι στους ανθρώπους που είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ετεροφυλόφιλοι. Παρόλο που ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αποδεδειγμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, δεν αποτελεί επιλογή ενός ανθρώπου αλλά εκδηλώνεται ανεξάρτητα από τη θέληση του, η άγνοια και οι κοινωνικές προκαταλήψεις εξακολουθούν να ορίζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται. 
 
Λεσβία ονομάζεται μια γυναίκα που την έλκουν σεξουαλικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες.
 
Ομοφυλόφιλος ονομάζεται ένας άνδρας που τον ελκύουν σεξουαλικά και συναισθηματικά άλλοι άνδρες.
 
Αμφισεξουαλικά είναι τα άτομα που ελκύονται ερωτικά και συναισθηματικά από άνδρες και γυναίκες.
 
Τρανς (διαφυλικά ή διεμφυλικά) είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση τους.
 
Ίντερσεξ είναι τα άτομα που γεννιούνται με παραλλαγές στα φυλετικά τους χαρακτηριστικά (χρωματοσώματα ή γεννητικά όργανα) οι οποίες δεν παραπέμπουν στον κλασσικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων.
 
Ταυτότητα Φύλου αναφέρεται στον ατομικό και εξωτερικό τρόπο που ένα άτομο βιώνει το φύλο του, είτε αυτό συμπίπτει είτε όχι με το αποδοθέν κατά τη γέννηση του φύλο. Μπορεί δηλαδή βιολογικά να ανήκει στο ένα φύλο αλλά κοινωνικά στο άλλο κι αυτό να εκφράζεται με την ένδυση, τον τρόπο ομιλίας και τη συμπεριφορά του. Μπορεί επίσης να συνεπάγεται και τροποποίηση της σωματικής του εμφάνισης μέσω ιατρικών, χειρουργικών ή άλλων μέσων.
Η ταυτότητα φύλου ως ο τρόπος που ο καθένας βιώνει το φύλο του διαφοροποιείται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος μπορεί να οριστεί ως η διαρκής συναισθηματική, ρομαντική, σεξουαλική ή τρυφερή έλξη για ένα άλλο πρόσωπο και η οποία ποικίλει από την αποκλειστική ετεροφυλοφιλία στην αποκλειστική ομοφυλοφιλία και συμπεριλαμβάνει διάφορες µορφές αµφισεξουαλικότητας. Πολλοί θεωρούν ότι μια τρανς γυναίκα έλκεται μόνο από άντρες ή ένας τρανς άντρας μόνο από γυναίκες, πράγμα εσφαλμένο. Υπάρχουν τρανς γυναίκες/άνδρες με ομόφυλο, ετερόφυλο ή αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό.
 
Διεμφυλικό πρόσωπο
Ο όρος τρανς (διεμφυλικός) αναφέρεται στα άτομα που έχουν ταυτότητα φύλου διαφορετική από αυτή με την οποία γεννήθηκαν. Τα τρανς άτομα ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητο.

Screen Shot 2020-09-24 at 3.31.22 PM.png
bottom of page