top of page

Διαταραχες Εκσπερματισης 

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Πρόωρη εκσπερμάτιση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή από τις διαταραχές της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται σε  πολύ μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού. Ο άνδρας δεν έχει το βουλητικό έλεγχο της εκσπερμάτισής του και φτάνει σε αυτήν με ελάχιστες κινήσεις μέσα στον κόλπο της γυναίκας ή ακόμα και πριν προλάβει να γίνει διείσδυση, ενώ η σύντροφος συνήθως δεν προλαβαίνει να έχει οργασμό. Δεν θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα εάν η σύντροφος έχει η ίδια δυσκολία να φτάσει σε οργασμό. Είναι κατά βάση ψυχολογική διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί από την αρχή της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα ή στην πορεία αυτής.

Επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα και είναι μια διαταραχή που μπορεί πραγματικά να απειλήσει το ζευγάρι, καθώς η σύντροφος θυμώνει και αντιλαμβάνεται ως απόρριψη και εγωιστική συμπεριφορά τη στάση του ερωτικού της συντρόφου, θεωρώντας πως δεν τον ενδιαφέρει να την ικανοποιήσει. Ο ίδιος ο άντρας φαίνεται να δυσανασχετεί πολύ με την προωρότητά του, καθώς αυτή δεν του επιτρέπει να απολαύσει τη σεξουαλική πράξη. Είναι δυνατό να έχει βλαβερή επίδραση στη σεξουαλική ζωή τόσο του άνδρα όσο και της συντρόφου του. Συχνά συνδέεται και με στυτική διαταραχή καθώς ο άνδρας στην προσπάθειά του να καθυστερήσει την αναπόφευκτη εκσπερμάτισή του, είναι δυνατό να σκέφτεται άσχετα ή δυσάρεστα πράγματα που μειώνουν τη διέγερση του με αποτέλεσμα την απώλεια της στύσης του.
Επιπλέον, ένας άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση τείνει να μειώνει τον χρόνο που αφιερώνει στα προκαταρκτικά παιχνίδια ή και να τα αποφεύγει προκειμένου να «προλάβει». Από την άλλη, η σύντροφός  δεν δέχεται αρκετό ερεθισμό και δεν προλαβαίνει να έχει την επιθυμητή διέγερση, κάτι που ίσως την εμποδίζει τελικά από το να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή. Ο πρόωρος άνδρας νιώθει πανικό στη σκέψη της εκσπερμάτισης και αισθάνεται ότι ρεζιλεύεται και εκτίθεται στη σεξουαλική του σύντροφο, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα και την επιθυμία να εμπλακεί σε σεξουαλική επαφή, εφόσον γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί και πάλι.

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση σχετίζεται με τη δυσκολία που έχει ο άνδρας να φτάσει στο τέλος της σεξουαλικής πράξης και να έχει οργασμό. Αν και στο παραπάνω πρόβλημα φαίνεται να επιδρούν ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η απουσία ψυχικής συμμετοχής κατά την σεξουαλική επαφή, ενοχοποιούνται περισσότερο παρεμβάσεις ψυχιατρικού τύπου  (π.χ. ψυχοφάρμακα) και οργανικά προβλήματα που συνδέονται με το αντανακλαστικό τόξο της εκσπερμάτισης.
Είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τον άνδρα και τη σύντροφό του, η οποία δυσφορεί από την παρατεταμένη χρονικά σεξουαλική επαφή και ανυπομονεί να τελειώσει, ενώ μπορεί να αισθάνεται και πόνο λόγω μειωμένης διέγερσης.

Ανασταλμένη εκσπερμάτιση
Πρόκειται για την αδυναμία του άνδρα να εκσπερματίσει κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή με κάποια σύντροφο, ενώ συνήθως δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και κατά τον αυνανισμό. Τα αίτια της ανασταλμένης εκσπερμάτισης είναι περισσότερο ψυχογενή και σχετίζονται με την γενικότερη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου στη σχέση του, αλλά και με την ψυχοσεξουαλική του ωρίμανση. Εκτός από τα ψυχολογικά αίτια, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και σε οργανικά (αντικαταθλιπτικά, κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, βλάβες του νωτιαίου μυελού κ.α.)
Ο άνδρας που δεν μπορεί να εκσπερματίσει, αισθάνεται άσχημα και προσπαθεί με αγωνία και ιδεοληπτική επιμονή να τα καταφέρει. Η επίμονη αυτή προσπάθεια αλλά και το άγχος που συνοδεύει την αποτυχία του για εκσπερμάτιση τον ωθούν συχνά σε μια καταναγκαστική σεξουαλική πράξη, που ο ίδιος δεν απολαμβάνει την επαφή από ένα σημείο και μετά. Είναι πιθανό λόγω του παρατεταμένου χρόνου επαφής αλλά και της έντονης προσπάθειας να χάσει τη στύση του. Από την άλλη πλευρά η σύντροφος αισθάνεται ότι δεν του είναι αρκετά ποθητή και χρεώνει τον εαυτό της και τη θηλυκότητά της για το πρόβλημα του συντρόφου της.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
Μέσω του αντανακλαστικού τόξου της εκσπερμάτισης συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Μετά από επεμβάσεις του προστάτη αδένα ή μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι πιθανό να προκληθεί βλάβη στο μηχανισμό αυτό και έτσι αντί το σπέρμα να προωθείται προς τα έξω, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως. Έτσι, αναστέλλεται η φυσιολογική πορεία του σπέρματος, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζεται το αίσθημα του οργασμού που βιώνει ο άνδρας.
Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει ψυχολογικά το άτομο το οποίο είναι πιθανό να αισθάνεται άσχημα για αυτή την ιδιαιτερότητά του. Παράλληλα, απειλεί το ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί καθώς δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία αναπαραγωγής.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

shockwaveTherapy-1169924346-770x553.jpg
bottom of page