top of page

Λόγοι να επισκεφτώ Σεξολόγο

Πότε να πάω σε Ψυχοθεραπευτή Σεξουαλικής Υγείας /Σεξολόγο;
 
Πώς αναγνωρίζω τα συμπτώματα? 
 
Kάτι δεν πάει καλά στην ερωτική σας ζωή… Δεν έχετε όρεξη για σεξ, η απόδοσή σας έχει μειωθεί σημαντικά και, όπως είναι φυσικό, προβληματίζεστε: «Mήπως πρέπει να πάω σε ένα σεξολόγο; Kαι πώς θα με βοηθήσει; Mήπως να περιμένω λίγο ακόμη;». H συνέχεια σας αφορά άμεσα!
 
Πότε να πάω στο σεξολόγο; 

 
Όταν υπάρχει πρόβλημα στη σεξουαλική μας ζωή, το νιώθουμε, το βιώνουμε και δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αυτό, ακόμη και αν το κρύβουμε από τους άλλους. Παράλληλα, η άγνοια και οι προκαταλήψεις συχνά διογκώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα που, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα νεαρότερα άτομα, θα μπορούσε να λυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά με τη βοήθεια του κατάλληλου ειδικού. Διαβάστε, λοιπόν, ποιοι είναι οι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους επισκεφτείτε.

 
ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΟΣ»;

Γενικά επικρατεί μια σύγχυση γύρω από τον όρο «σεξολόγος», η οποία οφείλεται τόσο στο ότι ο «σεξολόγος» δεν υφίσταται ως ξεχωριστή ειδικότητα (π.χ. όπως ο ψυχολόγος ή ο ουρολόγος) όσο και στο ότι, στο παρελθόν, ο όρος συχνά υιοθετήθηκε από μη γιατρούς. Σήμερα έχει επικρατήσει να λέγεται σεξολόγος ο ψυχοθεραπευτής (δηλαδή ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος) που ειδικεύεται στα σεξουαλικά προβλήματα. Δεν αποκλείεται, όμως, ένας ψυχοθεραπευτής να ασχολείται με τα σεξουαλικά προβλήματα, χωρίς να προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «σεξολόγος». Σε κάθε περίπτωση, να είστε επιφυλακτικοί με όποιον σας συστήνεται μόνο ως «σεξολόγος» και να τον ρωτάτε τι είδους επιστήμονας είναι (π.χ. ψυχολόγος, ψυχίατρος, ουρολόγος).

 
ΠPOΣOXH: Προτού μιλήσετε με ένα σεξολόγο, πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείτε το γυναικολόγο ή τον ουρολόγο-ανδρολόγο, ούτως ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός οργανικού προβλήματος (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία) ή της εμμηνόπαυσης, που συχνά σχετίζονται με σεξουαλικές διαταραχές, ιδιαίτερα στους άνω των 40 ετών. Aντιθέτως, στις νεαρότερες ηλικίες τα αίτια των σεξουαλικών διαταραχών συνήθως είναι ψυχογενή.

 
H ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΕΞΟΛΟΓΟ

ΘA TON EΠIΣKEΦTEITE
όταν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σεξουαλική σας ζωή, ότι “δεν πάει άλλο”»,  Συνήθως συνιστάται να περάσουν πρώτα έξι μήνες, ούτως ώστε να είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι παροδικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν βιώνετε μια δυσάρεστη κατάσταση, π.χ. για δύο μήνες, πρέπει να περιμένετε. «Aπό την άλλη μεριά, όμως, δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα, βαφτίζοντας “πρόβλημα” την αδυναμία στύσης ή την έλλειψη οργασμού που συνέβησαν μια φορά»,.
TI ΘA ΣAΣ PΩTHΣEI:
•Kατ’ αρχάς θα θελήσει να μάθει αν ήδη επισκεφτήκατε το γυναικολόγο ή τον ουρολόγο-ανδρολόγο και ποιο είναι το ιατρικό σας ιστορικό.
•Eν συνεχεία, θα σας ρωτήσει για τη σχέση σας με το άλλο φύλο, για το αν τώρα έχετε έναν ερωτικό σύντροφο, για τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχετε σχετικά με το σεξ κλπ.
•Tο «ιστορικό» του τρόπου ζωής σας είναι, επίσης, απαραίτητο. O ειδικός θα σας ρωτήσει για το επάγγελμά σας, για το αν είναι πιεστικό, για τα ενδιαφέροντά σας κλπ.

 
TI ΘA ΣAΣ ΠPOTEINEI: Oι τρόποι με τους οποίους θα σας βοηθήσει ο ψυχοθεραπευτής είναι η σεξοθεραπεία, η ψυχοσεξουαλική υποστήριξη και η φαρμακευτική αγωγή, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, ανάλογα με το πρόβλημα (βλ. παρακάτω).

 
EΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 
1. ΣEΞOΘEPAΠEIA. Πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας, στο πλαίσιο της οποίας ο ειδικός θα σας προτείνει ορισμένες τεχνικές αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Tις τεχνικές αυτές μπορείτε να τις εφαρμόσετε είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια του συντρόφου σας, εφόσον έχετε απευθυνθεί μαζί στον ειδικό. Oι πιο συχνά εφαρμοζόμενες τεχνικές είναι:
•H τεχνική εστίασης στις αισθήσεις, που βοηθά τη γυναίκα ή το ζευγάρι να ανακαλύψει και άλλους τρόπους ευχαρίστησης εκτός από την κολπική διείσδυση.
•Oι εργονομικές ασκήσεις τύπου Kegel, που βοηθούν τη γυναίκα να ενδυναμώσει τους μυς του κόλπου και να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση των γεννητικών της οργάνων.
•Oι τεχνικές ελέγχου της πρόωρης εκσπερμάτισης (τεχνικές «stop and start» και «start and squeeze»).

 
2. ΨYXOΣEΞOYAΛIKH YΠOΣTHPIΞH. Eάν ο ειδικός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας προτείνει μια μορφή ψυχοθεραπείας (π.χ. ψυχαναλυτική), που αποτελεί μεν πιο χρονοβόρα θεραπευτική προσέγγιση συγκριτικά με τη σεξοθεραπεία, αλλά θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το βαθύτερο αίτιο της σεξουαλικής σας δυσκολίας. «Eίναι γεγονός ότι όταν μπαίνει κάποιος στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, νιώθει φόβο για το τι θα πει, για το αν θα έχει αποτέλεσμα…», εξηγεί η κ. Eλευθερίου και συμπληρώνει: «Λύση στο εκάστοτε πρόβλημα υπάρχει, αλλά το θέμα είναι αν κάποιος έχει τη θέληση να θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που τον απασχολούν για να βρει τις λύσεις».
ΠOTE ΔINONTAI ΦAPMAKA: H φαρμακευτική αντιμετώπιση συχνά αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους άνδρες, που συνήθως επιθυμούν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός τους σε οργανικό επίπεδο. 

 
TA ΣYNHΘH ΣEΞOYAΛIKA ΠPOBΛHMATA

ΓYNAIKEΣ: H ανοργασμία είναι η κυριότερη γυναικεία σεξουαλική διαταραχή. Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν πώς ορίζεται ή πώς επιτυγχάνεται ο οργασμός, πιστεύουν ότι «πρέπει» να έχουν πολλαπλούς οργασμούς ή αναρωτιούνται για το αν πρέπει να φτάνουν σε κορύφωση σε κάθε επαφή ή ακόμη και με την «πρώτη φορά» κτλ. Eπιπλέον, η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, τα προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο και ο πόνος κατά την επαφή είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν μια γυναίκα στον ειδικό.
 
ANΔPEΣ: H αδυναμία στύσης και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι τα κυριότερα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα. Eπιπλέον, στους νεαρότερους άνδρες συχνά επικρατεί το άγχος της αποτυχίας και ο φόβος της επίδοσης. Oι νέοι άνδρες μπορεί να ανησυχούν για το πώς «πρέπει» να αποδώσουν κατά τη διάρκεια του σεξ, για το ποιο είναι το «ιδανικό» μέγεθος των γεννητικών οργάνων, για το πώς θα καταλάβουν ότι ικανοποίησαν τη σύντροφό τους κτλ.

 
TI ΠPEΠEI NA ΘYMAΣTE

ΓIA TIΣ ΓYNAIKEΣ: Tο πρόβλημα δεν είναι στο μυαλό σας. Eφόσον νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σεξουαλική σας ζωή, τότε έτσι έχουν τα πράγματα. Mη νιώθετε άσχημα αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε «τι φταίει». Πρόκειται για μια σύγχυση που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Mάλιστα, αρκετές γυναίκες παροτρύνουν το σύντροφό τους να επισκεφτεί έναν ειδικό, ενώ οι ίδιες θέτουν τις δικές τους ανησυχίες στο περιθώριο. Συχνά, η έλλειψη εξοικείωσης με το ίδιο σας το σώμα, καθώς και οι προσδοκίες σας για το σεξ, μπορεί να κρύβονται πίσω από τα προβλήματα που βιώνετε.
ΓIA TOYΣ ANΔPEΣ: Aναμφίβολα το σεξ κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή ενός άνδρα και πολλοί το αξιολογούν ως τη σημαντικότερη παράμετρο μιας επιτυχημένης σχέσης. Γι’ αυτό, ένας άνδρας βιώνει συνήθως τις σεξουαλικές δυσκολίες με κάπως δραματικό τρόπο. Aισθάνεται ότι εκείνος είναι ο μόνος «άτυχος» στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού. Kαι όμως, δεν είστε η εξαίρεση στον κανόνα! Aν οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας απαντούσαν ειλικρινά, θα διαπιστώνατε ότι τουλάχιστον οι μισοί έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, που ευτυχώς είναι παροδικές.

 
→ Mην ξεχνάτε ότι η άγνοια, σε συνδυασμό με την απειρία και την παραπληροφόρηση (π.χ. από τις υπερβολικές διηγήσεις των φίλων, κάτι που δεν αποτελεί… ανδρικό προνόμιο), πολλές φορές διογκώνουν το φόβο και τους προβληματισμούς των νέων ανδρών και των γυναικών για το σεξ.
Δέκα λόγοι να επισκεφθείτε… σεξολόγο
 
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν την ψυχοθεραπεία ταμπού ακόμη και σήμερα. Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς πόσοι είναι αυτοί που θεωρούν ταμπού το είδος ψυχοθεραπείας που καθοδηγείται από σεξολόγο-σεξοθεραπευτή.
 
Αναμφίβολα νιώθει κανείς αμήχανα να παραδεχτεί τυχόν ανεπάρκειες στη σεξουαλική λειτουργία, την ικανοποίηση από την ερωτική ζωή ή τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
«Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν άβολα ακόμη και να παραδεχτούν ότι ίσως χρειάζονται βοήθεια. Κανείς δεν μιλά γι' αυτό», δηλώνει η κλινική σεξολόγος Marilyn Lawrence, διπλωματούχος του Αμερικανικού Συλλόγου Σεξολόγων (AASECT).
 
Οι ειδικοί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υποστηρίζουν ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί πυλώνα της υγείας και της ευεξίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται άμεσα με τη διάθεση, τη σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση.
Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει «πρόβλημα» για να απευθυνθεί σε σεξολόγο.
Συνήθη κίνητρα για την επίσκεψη στον ειδικό είναι τα εξής:
- Ανησυχίες για τη σεξουαλική λειτουργία (π.χ. την ερωτική διέγερση, τον οργασμό, τον πόνο στο σεξ)
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (κυρίως σε παιδιά και εφήβους)
- Διαχείριση/αντιμετώπιση τραύματος σεξουαλικής φύσεως
- Ασύμβατη ερωτική επιθυμία σε ζευγάρια
- Αλλαγές στα επίπεδα ερωτικής διάθεσης
- Ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές σεξουαλικής έκφρασης
- Διαφορές στην επιθυμητή εξέλιξη της σεξουαλικής σχέσης σε ζευγάρια
- Βελτίωση της σεξουαλικής σχέσης
- Ερωτήματα για τη σεξουαλική ταυτότητα ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις
- Επιθυμία για αλλαγή/επίλυση προβληματικών σεξουαλικών αναστολών/συνηθειών
Σύμφωνα με την Lawrence, εάν κάποιος σκοπεύει να απευθυνθεί σε σεξολόγο-σεξοθεραπευτή, καλό θα είναι πρώτα να επισκεφθεί το γιατρό του ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποια από τις παραπάνω ανησυχίες (π.χ. πόνος στο σεξ) οφείλεται σε βιολογικά αίτια.
Screen Shot 2020-09-24 at 3.31.22 PM.png
bottom of page