Nicos Hadjisymeou
Clinical Psychologist - BSc, MSc
-
Individual therapy
-
Family therapy
-
Couple and relationship therapy
-
Sexologist
-
Sex Psychotherapy
-
Divorce Counseling
-
Family Mediation Services
-
Online sessions
-
Sessions Greek/ English
Οικογενειακή Διαμεσολάβηση
Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτικη Σεξουαλικόυ Προσανατολισμόυ & Ταυτότητας Φύλου
Σεξουαλικός προσανατολισμός, επιλογή συντρόφου για σεξ και κοινωνικές επιδράσεις
Η νοοτροπία και η στάση της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας, πολύ λίγη επίδραση φαίνεται ότι έχουν στις επιλογές των ενηλίκων ανθρώπων για το εάν θα κάνουν σεξ με άτομα του άλλου ή του ίδιου φύλου.
Αντίθετα, οι κληρονομικοί, γενετικοί παράγοντες και τα μοναδικά βιώματα ή εμπειρίες του κάθε ατόμου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην επιλογή των σεξουαλικών του συντρόφων.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στον κόσμο για τη μελέτη της συμπεριφοράς στον τομέα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η νέα αυτή εργασία έγινε από γιατρούς και άλλους επιστήμονες του πανεπιστήμιου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία και του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.
Οι έρευνες αυτού του είδους είναι σημαντικές διότι μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα την έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού των ανθρώπων. Η επιστημονική τεκμηρίωση του τι πραγματικά συμβαίνει είναι απαραίτητη για τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 7.600 δίδυμοι από τη Σουηδία, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 20 έως 47 ετών. Οι συμμετέχοντες, μεταξύ 2005 και 2006 απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της υγείας, της συμπεριφοράς και της σεξουαλικότητας τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 7% των διδύμων είχαν στη ζωή τους σεξουαλικό σύντροφο του ιδίου σεξ. Διαφάνηκε επίσης ότι οι οικογενειακές και δημόσιες θέσεις ή απόψεις, είχαν λιγότερη σημασία στις επιλογές από ότι προηγούμενες μικρότερης έκτασης εργασίες είχαν δείξει.
Οι γενετικοί παράγοντες, ο βιολογικός χαρακτήρας και τα κοινωνικά βιώματα του κάθε ατόμου παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή του φύλου του σεξουαλικού συντρόφου του.
Συνολικά το περιβάλλον που μοιράζονταν οι δίδυμοι (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών και κοινωνικών νοοτροπιών) εξηγούσε 0-17% των επιλογών του σεξουαλικού συντρόφου, οι γενετικοί παράγοντες 18-39% και το ατομικό περιβάλλον (βιώματα του κάθε ατόμου) 61-66%. Το μοναδικό περιβάλλον του κάθε ατόμου, συμπεριλαμβάνει γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννηση, σωματικά ή ψυχολογικά τραύματα (ατυχήματα, βία, ασθένεια), ομάδες συνομηλίκων και σεξουαλικού τύπου εμπειρίες.
Τα συμπεράσματα των Σουηδών και Βρετανών ερευνητών εξηγούν εξίσου καλά το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν σεξ με άτομα του αντίθετου ή του ιδίου φύλου. Ωστόσο τα εν λόγω συμπεράσματα είναι δύσκολο να μεταφερθούν σε χώρες όπου το σεξ με άτομα του αντίθετου φύλου απαγορεύεται.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ανθρώπου.
Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός (ομοφυλοφιλία ή ετεροφυλοφιλία) είναι το αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων περιβαλλοντικών, γνωσιακών και βιολογικών παραγόντων.
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους διαμορφώνεται πολύ νωρίς στη ζωή τους σε πρώιμη ηλικία. Υπάρχουν επίσης πολλά πρόσφατα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η βιολογία του ατόμου που περιλαμβάνει γενετικούς ή εγγενείς ορμονικούς παράγοντες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού του ατόμου.
Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε ότι υπάρχουν πιθανότατα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το σεξουαλικό προσανατολισμό και επιλογές ενός ατόμου. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικοί σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να επιλέγουν. Το εάν θα είναι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι δεν είναι κάτι που μπορούν να διαλέγουν. Στους περισσότερους ανθρώπους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός (ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος) αναδύεται στην πρώιμη εφηβεία ανεξάρτητα από το εάν προϋπήρξε ή όχι κάποια σεξουαλική εμπειρία.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι διαφορετική έννοια από τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναφέρεται σε αισθήματα και στην εικόνα που έχει ένα άτομο για τον ίδιο τον εαυτό του. Οι άνθρωποι μπορεί να εκφράζουν ή όχι το σεξουαλικό τους προσανατολισμό στη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέγουν να επιδρούν στα συναισθήματα τους, εντούτοις οι ψυχολόγοι δεν θεωρούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια ενσυνείδητη επιλογή η οποία μπορεί εκουσίως να μεταβληθεί.
Μπορεί να αλλάξει η σεξουαλικότητα; Τι είναι η σεξουαλική ρευστότητα;
Πολλοί θεωρούν ότι η σεξουαλικότητά τους είναι θεμελιώδες κομμάτι της προσωπικής τους ταυτότητας. Παρόλα αυτά, η σεξουαλικότητα μπορεί να αλλάξει με τον καιρό. Αυτές οι αλλαγές συχνά προκαλούν μεταβολές στην ταυτότητα, τις εμπειρίες και τις σχέσεις.
Σεξουαλικότητα: Ένα συνεχές εμπειριών
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σεξουαλικότητα για να αναφερθούν στο φύλο ή τα φύλα από τα οποία ελκύονται. Ωστόσο, η σεξουαλικότητα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάποιους ανθρώπους. Δεν βιώνουν όλοι σεξουαλικά συναισθήματα, ενώ άλλοι μόνο σε συγκεκριμένα πλαίσια. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ασεξουαλικός (asexual) μπορεί να μην έχει καν σεξουαλικά συναισθήματα, ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι (οι λεγόμενοι demisexual) μπορoύν να τα βιώσουν μόνο μέσα σε μια σχέση.
Ακόμη και σε κάθε ταυτότητα ξεχωριστά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Η σεξουαλικότητα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι από τους λόγους που μπορεί να αλλάξει η ταυτότητα ενός ατόμου περιλαμβάνουν:
-
Λιγότεροι περιορισμοί από τους κοινωνικούς κανόνες. Μερικοί άνθρωποι μεγαλώνουν σε καταπιεστικές οικογένειες ή αισθάνονται παγιδευμένοι σε γάμους που δεν ήθελαν εξ αρχής ή δεν θέλουν πια. Όταν απελευθερώνονται από αυτούς τους περιορισμούς, μπορούν πλέον να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους. Αυτή η ελευθερία και η επιθυμία για εξερεύνηση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ταυτότητα.
-
Έλξη για ένα νέο άτομο. Μερικοί άνθρωποι συνδέουν έντονα τον εαυτό τους με μια συγκεκριμένη σεξουαλική ταυτότητα. Όμως η γνωριμία και η έλξη για ένα άλλο άτομο μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτήν την ταυτότητα.
-
Πολιτικές ή ιδεολογικές αλλαγές. Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν τη σεξουαλικότητά τους για πολιτικούς λόγους. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να απέχουν από ετερόφυλες σχέσεις λόγω φεμινιστικών πεποιθήσεων.
Κατανόηση της σεξουαλικής ρευστότητας
Η σεξουαλική ρευστότητα είναι η ικανότητα των σεξουαλικών συναισθημάτων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι αποδέχονται αυτή την ιδέα, ως πιο ανοιχτοί σε αλλαγές στη σεξουαλικότητά τους. Άλλοι, πάλι, εκπλήσσονται που βιώνουν αλλαγές στα σεξουαλικά τους αισθήματα και τις αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα.
Οι σεξολόγοι είναι ειδικοί οι οποίοι μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν και να ποσοτικοποιήσουν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα χρησιμοποιώντας κλίμακες. Για παράδειγμα, η κλίμακα Kinsey περιλαμβάνει ταυτότητες που κυμαίνονται από το 0 (αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος) έως το 6 (αποκλειστικά ομοφυλόφιλος), με τους περισσότερους ανθρώπους να κατατάσσονται κάπου μεταξύ των δύο άκρων.
Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξηγήσουμε τη σεξουαλική ρευστότητα. Αν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξ ολοκλήρου ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι, τότε συγκεκριμένες εμπειρίες ή περιβάλλοντα ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγή του προσανατολισμού ενός ατόμου.
Άλλες κλίμακες που μετρούν τη σεξουαλικότητα είναι:
-
Klein Grid. Αυτή η κλίμακα εξετάζει τις παρελθοντικές, παροντικές και ιδανικές εμπειρίες ενός ατόμου. Περιλαμβάνει μετρήσεις για το τι ελκύει το κάθε άτομο σε ρομαντικό, σεξουαλικό και κοινωνικό επίπεδο, ωστόσο ένα μέρος της μελετάει και την προσωπική σεξουαλική ταυτότητα.
-
Πολυδιάστατη κλίμακα της σεξουαλικότητας. Η κλιμακα αυτή χωρίζει τη σεξουαλικότητα σε εννέα κατηγορίες. Αναπτύχθηκε κυρίως για την ανάλυση άλλων εργαλείων ή κλιμάκων αξιολόγησης που δεν διαχωρίζουν τη σεξουαλική ταυτότητα από τη συμπεριφορά, ή αντιμετωπίζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως κάτι που παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.