top of page
Nicos Hadjisymeou
Clinical Psychologist - BSc, MSc
-
Individual therapy
-
Family therapy
-
Couple and relationship therapy
-
Sexologist
-
Sex Psychotherapy
-
Divorce Counseling
-
Family Mediation Services
-
Online sessions
-
Sessions Greek/ English
Οικογενειακή Διαμεσολάβηση
Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, Family mediation
Μπορούν τα παιδιά μου να συμμετέχουν στη οικογενειακη διαμεσολαβηση;
Ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητά τους να κατανοούν τι συμβαίνει, ναι, τα παιδιά μπορούν να παραστούν ως μέρος της διαδικασίας οικογενειακης διαμεσολάβησης.
Όλοι οι ψυχολογοι πιστοποιημένοι οικογενειακοι διαμεσολαβητές εκπαιδεύονται καταλλήλως, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους γονείς να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μετά τον χωρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και να βάλουν αυτά στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Μπορούν επίσης να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να χρειάζονται τα παιδιά, όταν οι γονείς χωρίζουν.
Μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα παιδί να μιλήσει με τον ψυχολόγο οικογενειακο διαμεσολαβητή, επειδή:
-
Ένα παιδί μπορεί να μην πει στον γονέα τι πραγματικά πιστεύει, ειδικά εάν το παιδί γνωρίζει οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των γονέων.
-
Ένα παιδί μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με τους δύο γονείς ταυτόχρονα και μπορεί να ανησυχεί και να αγχώνεται να μοιραστεί τις πραγματικές σκέψεις του μιλώντας με τον κάθε γονέα ξεχωριστά, για πολλούς λόγους. Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να λένε ένα πράγμα σε έναν γονέα και κάτι εντελώς διαφορετικό στον άλλο γονέα.
-
Σε οικογένειες όπου υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση, τα παιδιά αναγκάζονται να λειτουργούν ως εξισορροπιστές για τη διατήρηση της ειρήνης. Η συζήτηση με τον οικογενειακό διαμεσολαβητή, μπορεί να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφτούν τις δικές τους απόψεις.
-
Δίνει σε όλα τα παιδιά έναν προστατευμένο ιδιωτικό χώρο, για να αναρωτηθούν πώς θα είναι το αύριο και εάν έχουν οποιεσδήποτε απόψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
-
Στους δύο γονείς δίνεται η ευκαιρία να συναντήσουν τον ψυχολογο οικογενειακό διαμεσολαβητή μόνοι τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν επίσης αυτήν την ευκαιρία.
-
Τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών τους για το πώς αισθάνεται το παιδί, μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί να μιλήσει ελεύθερα για το πώς αισθάνεται και τι πιστεύει ότι είναι σημαντικό.
-
Η παροχή συμβουλών προς τους γονείς αναφορικά με τα παιδιά αφορά στη μεταχείριση των παιδιών με σεβασμό και την προτροπή να ακούσουν και να λάβουν υπόψη τις απόψεις του παιδιού στις αποφάσεις που λαμβάνονται και το αφορούν. Η δυνατότητα που δίνεται στο παιδί να μιλήσει σε έναν επαγγελματία που εργάζεται με όλη την οικογένεια δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι εμπλέκεται πραγματικά και ακούγεται. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, να αισθάνονται ότι οι ρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον των παιδιών, θέτοντας το παιδί στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Δεν υπάρχει απαίτηση να παρευρίσκονται τα παιδιά, εάν δεν το θέλουν. Κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορεί να ζητηθεί η γνώμη τους, αλλά είναι πάντα ελεύθερα να λένε όχι, εάν δεν θέλουν να συναντήσουν τον διαμεσολαβητή. Πολλά καλωσορίζουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε κάποιον ουδέτερο για το τι συμβαίνει στην οικογένειά τους και τι είναι σημαντικό για αυτά.
Ο ψυχολογος οικογενειακός Διαμεσολαβητής θα εξηγήσει με ακρίβεια πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία συζήτησης με τα παιδιά σας και αν είναι κατάλληλη για την οικογένειά σας. Εάν θέλετε και οι δύο να οργανώσετε μια συνάντηση μεταξύ του διαμεσολαβητή και του παιδιού σας, ο διαμεσολαβητής θα στείλει στο παιδί μια πρόσκληση.
Εάν ένας Πιστοποιημένος ψυχολογος οικογενειακός Διαμεσολαβητής συναντήσει το παιδί σας για να ακούσει τις απόψεις του, θα συμφωνήσει με το παιδί τι από αυτά που ειπώθηκαν θα σας γνωστοποιήσει στην επόμενη συνεδρία διαμεσολάβησης. Συνήθως, τα παιδιά που δέχονται μια πρόσκληση έχουν κάποιες σκέψεις που θέλουν να μεταδώσει ο διαμεσολαβητής. Θα οργανωθεί μια συνεδρία ανατροφοδότησης με τους γονείς, ώστε να συμβεί αυτό. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των παιδιών τους κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς κάνουν απλά αυτό που λέει το παιδί ότι θέλει – η λήψη αποφάσεων δεν περνά ποτέ στο παιδί και οι γονείς διατηρούν πάντα την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έχουν κάποιες πολύτιμες πρόσθετες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να λάβουν λειτουργικές αποφάσεις για την οικογένεια.
bottom of page